Balık, sağlıklı beslenmek için her hafta düzenli olarak sofralarımıza davet etmemiz gereken bir şifa kaynağı. İçeriğinde bulunan folik asitler, fosfor, kalsiyum gibi faydalı besin ögeleri hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça faydalı. Bu faydalardan maksimum şekilde yararlanmak için her balığı kendi ayında yemeye dikkat etmeniz gerekiyor.
Eylül ayının gelmesiyle balık sezonu açıldı. En sevdiğimiz mevsimlerden biri olan Eylül ayında yağmur suyunu alan palamut irileşir ve bollaşır. Bu sayede en lezzetli haline ulaşır. İzmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı en güzel Eylül ayındadır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç Eylül’de gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz balıklar. Öte yandan deniz hayatının sağlıklı şekilde sürdürülmesi için aşağıda yer verdiğimiz boyutlardan daha küçük olan balıkları tercih etmemeniz oldukça önemli.
- Hamsi > 9 cm
- Tekir > 11 cm
- Sardalya > 12 cm
- İstavrit > 13 cm
- Barbunya > 13 cm
- Mezgit > 14,5 cm
- Çipura > 20 cm
- Dil > 20 cm
- Lüfer > 20 cm
- Morina > 25 cm
- Levrek > 30 cm
- Palamut > 25 cm
- Kalkan > 45 cm
- Lahos > 45 cm
- Tatlı su levreği > 18 cm
- İnci kefali > 18 cm
- Alabalık > 25 cm
- Yılanbalığı > 50 cm
- Sazan > 40 cm
En Güzel Balık Marinasyon Tarifleri
Balığın lezzeti, marine ederek ortaya çıkar. En temel marine sosu elbette zeytinyağıdır. Bu marinasyon tarifini tüm balıklarda kullanabilirsiniz. Malzemeler:
- 1 çay bardağı zeytinyağı,
- 1 limonun taze sıkılmış suyu,
- 1 yemek kaşığı taze kekik,
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
Tüm malzemeleri karıştırıp balığı en az 1 saat dinlendirmeniz yeterlidir.
Süt ve Baharatlarla Balık Marinasyon Tarifi
Gurme restoranların balık tariflerindeki sırrı olan sütle balık marinasyonu, oldukça lezzetli bir kombinasyondur. Süt ve balığın taptaze olması gerekir. Beyaz etli balıklarda bu marine tarifini kullanabilirsiniz.
- 1 çay bardağı süt,
- 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı kişniş,
- Dilerseniz diş sarımsak
Tüm malzemeleri karıştırıp balığınızı sos içine koymanız yeterlidir. Sosun sırrı ise buzdolabında bekletmektir. 1 saat marinasyon yeterlidir.
- Tarçın ve Kasım Tatlılarının Kusursuz Uyumu
- Kışa Hazırlık: Baharatlarla Doğal Ev Bakımı
- Karanfilin Yolculuğu: Tarihten Mutfağa
- Kasım Sofralarını Isıtan Lezzetler: Mevsime Yakışan Tarifler
- Kasım Rüzgârı ve Şifa Deposu Baharatlar
- Fırında Baharatlı Sebze Tabağı: Sonbaharın En Aromatik Sofrası
- Turşu Zamanı: Bağdat Baharat ile Doğal Fermentenin Gücü
- Bağdat Baharat ile Kış Çayı Rehberi: Sıcak Bir Bardakta Şifa
- Baharatlı Bal Kabaklı Kek: Ekim Ayının Tatlı Kokusuna Davet
- Kış Hazırlık Çorbası: Bağdat Baharat ile Şifayı Kaşıklayın