Bizi takip edin
Dil Seçimi :
  • 30 Dakika
  • 60 Dakika
  • 4 - 6 Kişilik

Malzemeler

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 4 ince ve uzun kemer patlıcanı
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 tatlı sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 domates
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tutam dereotu
  • 1 çay kaşığı nane

Tarifin Hazırlanışı

Patlıcanları yıkadıktan sonra kabuklarını alaca soyup saplarını kesin. Uzunlamasına dörde bölün. Küçük küpler halinde doğrayın. Sonra da acılıklarının gitmesi için tuzlu suya bastırın. Ayıklanmış pirinci başka bir kaba koyun. Üzerini örtecek kadar sıcak su ve 1 çorba kaşığı tuzu koyup 10 dakika beklettikten sonra soğuk suda birkaç kere yıkayın ve süzülmeye bırakın. Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp suyunun gitmesi için hafifçe sıkıp temiz, kuru bir bez veya kağıt havluyla kurulayın. Tuz ve şekeri üzerlerine serpip elinizle dikkatlice karıştırın. Sonra bol kızgın yağda altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Kağıt peçetenin üstüne alarak fazla yağını süzdürün.

Orta boy bir tencerede zeytinyağını kızdırıp ufak doğranmış soğanları pembeleştirin. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Ufak küpler halinde doğradıktan sonra soğanlara karıştırın. Sivri biberleri de yıkayıp sap ve çekirdeklerinden ayıklayın. Ufak ufak doğrayıp tencereye ilave edin. Domatesler eriyene kadar karıştırarak pişirin. Soğuk suyu, tuzu, şekeri, naneyi ve yenibaharı da ilave edin. Kaynayınca süzülmüş olan pirinci de içine koyup bir kere karıştırın. Kapağı kapatıp orta harlı ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.

Dereotunu yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince kıyın ve pirincin üstüne serpin. Sonra patlıcanları yayarak döşeyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dakika demlendirin ve ateşten alın. Kapağını açmadan önce 20 dakika daha dinlendirin. Bir tahta kaşıkla tencerenin kenarlarından başlayarak pilavı dikkatlice karıştırın. Pirinç tanelerinin zedelenmemesine çok dikkat edin. Kapağını kapatıp bir müddet daha beklettikten sonra soğuk olarak servis edin.

Kullanılan Ürünler
Bağdat Hakkında